DE RECREATIEWONING IN HET BUITENLAND

Is het ook mogelijk om met een Nederlandse geldverstrekker onze woning in het buitenland te financieren? De mogelijkheden hiervoor zijn in de praktijk beperkt en in veel gevallen onmogelijk. Verder moet u ook rekening houden met de hypotheekrente voor een woning in het buitenland, deze is in principe niet aftrekbaar.


ONZEKER ONDERPAND

Een hypothecaire lening wordt verstrekt onder de zekerheid van een onderpand. Mocht er op enigerlei wijze niet voldaan worden aan de verplichtingen, dan kan de geldverstrekker aanspraak maken op het onderpand en indien noodzakelijk bij executie verkopen. Het probleem doet zich nu voor dat het onderpand zich in het buitenland bevindt.
Binnen Europa zijn er sinds een aantal jaren open grenzen als het gaat om bijvoorbeeld handels- en belastingverdragen. In theorie is het daardoor mogelijk om een hypotheek op een buitenlandse woning te nemen. Controle op dat onderpand is echter moeilijk. Vaak wil de geldverstrekker het risico niet aangaan dat, mochten er zich problemen voordoen, via een lastige juridische manier het onderpand opgeëist moet worden. Gaat een geldverstrekker toch over tot een hypothecaire lening dan is dat omdat zij een groot financieel vertrouwen hebben in hun cliënt en/of zij mogelijkheden zien om via buitenlandse vestigingen enigszins zicht te houden op hun 'financiële risico'. In de praktijk zijn dat over het algemeen grote internationale banken.

BELGIE EN FRANKRIJK

Voor woningen die worden gekocht in België en Frankrijk worden de mogelijkheden steeds beter. Zo heeft de fiscus bepaald dat voor grensarbeiders die een hypotheek hebben op een huis in België de mogelijkheid bestaat in aanmerking te komen voor de reguliere hypotheekrenteaftrek.

Volg deze link voor de brontekst inzake het hoofdverblijf.
Volg deze link als uw recreatiewoning in het buitenland staat 
Volg deze link voor uitspraak belastingrechter.
Chalet kent geen belasting aftrek, zie uitspraak